Tarih

Antik Çağdan Günümüze Kırmızı Renk İnsanlığı Nasıl Etkiledi?

Dünya liderleri yüzyıllar boyunca güçlerini sergilemek için kırmızı kıyafetler giydiler. Günümüzde bile dünya bayraklarının yüzde 74’ünde kırmızı renk karşımıza çıkar. Şeytan geleneksel olarak kırmızıyla tasvir edilir. Ahiret ve yeraltı dünyasının tanrısı Osiris, “kırmızı kumaşın efendisi” olarak bilinir.

kırmızı renk

Çin felsefesinde kırmızı, dünyanın beş elementiyle ilişkilendirilen renklerden biridir. Ateş elementi ve dolayısıyla kırmızı, dinamizm, liderlik, güven, saldırganlık ve aşırı duyarlılık ile bağlantılıdır. Öte yandan, kırmızı, kanımızın ve kalplerimizin rengidir. Bu nedenle yüzyıllardır dünyanın dört bir yanındaki kültürlerde sevgi ve sadakati simgelemiştir.

Kırmızı Rengin Tarihçesi

Kısacası tarih boyunca kırmızı renk ile her daim özel bir ilişkimiz olmuştur. Bu yazıda kırmızı rengin sanatı ve insanlık tarihini nasıl etkilediğini size anlatmaya çalışalım…

Aşıboyası Kırmızısı

Aşı boyasının kullanımı Orta Taş Çağı ve Orta Paleolitik’e kadar uzanır. Afrika’da kullanımına dair en erken kanıt 285.000 yıl öncesine dayanır.  “Okr” olarak da adlandırılan aşı boyası, demir oksit içeren kırmızımsı bir mineral olan hematitle renklenmiş bir tür kil-mineral bileşimidir.

15.000 ve 16.500 yılları arasında boyanan İspanya’da Altamira mağarasından bir bizon. (Fotoğraf: Ulusal Müze ve Altamira [Kamu malı] Araştırma Merkezi, Wikimedia Commons aracılığıyla)

Aşı boyası, elde edilmesi çok kolay bir maddedir. Mağaralarda, vadilerde veya yakınlarında çalışan herhangi bir kimse kolaylıkla aşı boyasına rastlayabilir. Bu nedenle aşıboyası en eski kırmızı formlardan biridir.

Geç Taş Devri’nde yaşayan insanların bedenlerini boyamak için aşıboyası öğüttükleri yönünde kanıtlar bulunmuştur. MÖ 15000 ile 16500 yıllarında Altamira mağarası ve İspanya’daki tarih öncesi mağara resimleri, aşıboyası ile yapılan resimlerin en erken örnekleridir.

Aşı boyasının renklendirici bir madde oluşunun yanı sıra farklı kullanımları da mevcut. Cildi güneş veya soğuktan korunmak için, sinek kovucu ve yapıştırıcı olarak, tıbbi amaçlarla ve bitkilerin işlenmesinde kullanıldığı bilinmektedir. Ayrıca sanat eserlerinde yaygın olarak kullanılmış ve hala kullanılmaya devam etmektedir.

Zinober Kırmızısı

Günümüzde Pompeii’nin duvar süslemelerinde bu rengin örnekleri vardır. Gizemli Villa, Pompeii. (Fotoğraf: Wikimedia Commons)

Zinober ( Cinnaber) rengi parlak ve kırmızımsı olan ve bünyesinde yüksek miktarda civa barındıran bir taştır. Oldukça yumuşak olduğundan cıvanın zararlarının bilinmediği devirlerde Roma, Güney Amerika ve Çin’de dekoratif amaçlarla kullanılmıştır. Zinober Roma döneminde o kadar değerliydi ki, Afrika’dan gelen Mısır mavisi ve aşıboyasından daha pahalıydı.

Vermilyon Kırmızısı

“Pesaro Madonna,” Titian, 1519-1526. (Fotoğraf: WikiArt)

Vermilyon ya da Çin kırmızısı, zincifre adlı mineralden üretilen parlak kırmızı renktir. Antik Roma dönemi süslemeleri, Rönesans dönemi resimleri ile Çin’de sıklıkla kullanılmıştır. Pigment tipik olarak turuncu-kırmızı olsa da, bilinen bir kusuru, zamanla koyulaşarak koyu morumsu-kahverengiye dönüşmesidir.

M.Ö. 4. yüzyılın başlarında ilk sentetik vermilyon üretenlerin Çinliler olduğu düşünülmektedir. Avrupa’ya Arap simyacıları tarafından getirilen boya, Rönesans ressamları, özellikle de İtalyan Ressam Titian tarafından yaygın olarak kullanılmıştır.

Crimson Kırmızısı ( Kızıl)

crimson kırmızısı
Coronation mantle of Roger II of Sicily (1133–4), dyed crimson with kermes. (Photo: Wikimedia Commons)

Bu parlak mora dönük kırmızı renk, Kermes vermilio olarak bilinen böceğinin dişilerinin kurutulmuş gövdelerinden elde edilir. Yaprak dökmeyen meşe özleri ile beslenen bu haşereler, boya ve kozmetik üretimi için ticari olarak toplanırdı. Bu renk bir zamanlar hem Amerika’da hem de Avrupa’da büyük değer görüyordu. Michelangelo resimlerde yoğun bir biçimde bu rengi kullanırdı.

Karmin Kırmızısı

karmin kırmızısı
“Yahudi Gelin,” Rembrandt. 1666. (Fotoğraf: Wikiart)

Günümüzde kırmızı renk vermek amacıyla gıdalara konulan karmin, özellikle Güney Amerika’da yaşayan koşinil böceğinden elde edilen doğal bir kırmızı renklendiricidir. Bu küçük böcekler, bir tırnağın genişliğinden daha küçüktür ve özellikle Opuntia cinsi kaktüs bitkilerinde yaşarlar, kaktüs özsuyunu emerek beslenirler.

Dışarıdan bakıldığında, bu gri renkli böcekler pek görülmezler, ancak onları ezerseniz, karmin adı verilen parlak kırmızı bir boya açığa çıkar. İşte bu boya yüzyıllardır, ısıdan veya ışıktan çok az etkilenen, stabil, güvenli ve uzun ömürlü bir katkı maddesi olduğundan, gıda, tekstil ve kozmetik ürünlerini renklendirmek için kullanılmaktadır.

Rembrandt, Vermeer ve Velázquez zengin bir kırmızı renk tonu elde etmek için karmin kullanan ressamlardan sadece birkaçı. Bunun sonucunda, kırmız böcekleri, 16. yüzyılda altın ve gümüşten sonra üçüncü sırada gelen değerli bir ithalat malzemesi haline geldi.

Kızıl Kurşun (Minimum)

Vincent van Gogh’un sanat çalışmalarında yoğun olarak bu rengi kullanmıştır.; “The Night Cafe,” Vincent van Gogh, 1888. (Fotoğraf: WikiArt)

Kırmızı kurşun veya minimum, başka bir toksik renktir. İlk olarak Çinliler tarafından üretildiği düşünülmektedir. Bu renk, Pers ve Hint minyatür resimlerinin yanı sıra Ortaçağ elyazmalarında da yaygın olarak kullanılmıştır.

Bu iş ile uğraşan kişiye miniator, eserine de miniatura denirdi. Bu kelime bağlam açısından farklılık gösterse de günümüzde kullandığımız minyatür kelimesinin kökenidir. Minimum, genellikle vermilyon ve zinobere ucuz bir alternatif olarak karşımıza çıkar. Ancak, on birinci yüzyıldan itibaren vermilyon daha kolay erişilebilir hale gelince, yavaş yavaş ortadan kalktı.

Kadmiyum

Ateş kırmızısından biraz daha koyuca bir ton olan bu kırmızı tonuna Henri Matisse hayrandı ve onu eserinde kullanan ilk önemli ressamdı. “Interior with Black Fern,” Matisse, 1948. (Photo: WikiArt)

Doğada daha çok kadmiyum sülfür (CdS) biçiminde ve çinko cevherleri arasında bulunan kadminyum en tehlikeli ağır metaller arasında yer alır. Kadmiyumun birçok bileşiği, boyalarda sarı ve kırmızı pigment olarak yer alır. 2014 yılında bu kırmızı tonunun kullanımı yasaklandı. Ancak araştırmalar kadmiyum kırmızısının birçok sanatçının paletinin sevilen bir üyesi olmaya devam ettiğini kanıtladı.

Çin Kırmızısı

kırmızı rengin tarihçesi, çin kırmızısı

Tarih boyunca modada çeşitli kırmızı tonları öne çıktı. Ancak tasarımcı Christian Louboutin’in tercihi kendi özel kırmızısı oldu: Çin Kırmızısı (bazen Çin kırmızısı olarak da anılan vermilyonla karıştırılmamalıdır). 1992’de, kısa sürede markasının imza stili haline gelen kırmızı tabanlı ayakkabılarını çıkardı.

Bu çok özel renk (Pantone 18-1663 TPX) markayla eş anlamlı hale geldi. Sonunda Louboutin’i kırmızı tabanlarını birkaç ülkede ticari marka haline getirmeye yöneltti. Günümüzde tasarımcının kırmızı tabanlı ayakkabıları zenginlik ve stilin sembolü haline gelmiş durumda.


Kaynaklar ve ileri okumalar:


Size Bir Mesajımız Var!

Matematiksel, matematiğe karşı duyulan önyargıyı azaltmak ve ilgiyi arttırmak amacıyla kurulmuş bir platformdur. Sitemizde, öncelikli olarak matematik ile ilgili yazılar yer almaktadır. Ancak bilimin bütünsel yapısı itibari ile diğer bilim dalları ile ilgili konular da ilerleyen yıllarda sitemize dahil edilmiştir. Bu sitenin tek kazancı sizlere göstermek zorunda kaldığımız reklamlardır. Yüksek okunurluk düzeyine sahip bir web sitesi barındırmak ne yazık ki günümüzde oldukça masraflıdır. Bu konuda bizi anlayacağınızı umuyoruz. Ayrıca yazımızı paylaşarak da büyümemize destek olabilirsiniz. Matematik ile kalalım, bilim ile kalalım.

Matematiksel

Sibel Çağlar

Temel eğitimimi Kadıköy Anadolu Lisesinde tamamladım. Devamında Marmara Üniversitesi İngilizce Matematik Öğretmenliği bölümünü bitirdim. Çeşitli özel okullarda edindiğim öğretmenlik deneyiminin ardından matematiksel.org web sitesini kurdum. O günden bugüne içerik üretmeye devam ediyorum.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir