Beyin gelişiminin % 90’ı yaşamın ilk beş yılında gerçekleşir. Bu nedenle bir çocuğun eğitiminin erken evreleri önemlidir ve onun gelecekteki gelişimi için sağlam bir temel oluşturur. Bir çok ebeveyn bu durumun farkındadır ve bu aşamada çocukları için en iyi eğitim yaklaşımını seçmek isterler. Bu aşamada Waldorf ve Montessori okulları bir seçenek olarak karşılarına çıkacaktır.
Waldorf Okulları Nedir?
Adını Avusturyalı bir eğitimci ve filozof olan Rudolf Steiner’den alan Steiner eğitimi, ülkemizde Waldorf okulları adı ile bilinmektedir. Bunun nedeni ilk Waldorf okulunun 1919’da Stuttgart’ta Waldorf-Astoria’da açılmasıdır. “Beyin, kalp ve eller” bu programın temel felsefesini oluşturmaktadır.
Okul ortamı problem çözmeyi, eleştirel düşünmeyi, yaratıcılığı ve sosyal becerileri destekler ve kendi kendini motive eden öğrenmeyi teşvik eder. Çocuklar ezber ve baskıdan uzak, doğayla, oyunlarla iç içe, eğlenceli derslerin olduğu bir öğrenme süreci geçirirler. Bu süreçte öğrenciler belirli bir yaşa kadar teknolojinin uzağında, sadece doğal araçlarla etkileşim kurarlar.
Bu eğitim modelinde çocuklar ve gençler her biri yedi yıllık olan üç evreden geçerler. Bunlar 0-7 yaş, 7-14 yaş, 14-21 yaş aralıklarıdır. Müfredatı, büyüyen bir çocuğun çeşitli boyutlarını geliştirmeyi amaçlamaktadır. Buna bilişsel, duygusal, etik ve manevi yönler de dahildir.
Amacı, sanat yardımıyla çocukta irade, duygu ve düşüncenin ve nihayetinde benlik bilincinin geliştirilmesidir. Waldorf yaklaşımında eğitim, çocuk merkezlidir. Çocukların zayıf yönlerini değil güçlü yönlerini vurgulanmaktadır. Dersin içeriği, dersin planı, çocukların yeteneklerine göre düzenlenmektedir.
Waldorf anaokulunda sınıf evin bir uzantısı olarak görüldüğü için ev atmosferi yaratılır. Zengin uyaranlarla dolu bir sınıf ortamı çocukların öğrenmelerini destekler. Ayrıca sınıftaki oyuncaklar çok farklı amaçlar için kullanılabilecek niteliktedir. Çocuklar oyunları sayesinde farklı roller üstlenir, sosyal ilişkiler kurar ve öğrendiklerini uygulama fırsatı bulurlar.
Waldorf Okulları temelinde sanat ağırlıklıdır. Okul öncesinden liseye kadar, görsel, işitsel ve dokunsal sanatlar müfredat ile bütünleştirilmiştir.
Montessori Okulları Nedir?
Dr Maria Montessori bir tıp doktoru ve psikiyatristti. Kendisi, bilim insanı olarak aldığı eğitimini çocuklara yeni bir şeyler öğretmek için uyguladı. Çocukların bağımsızlıklarını geliştirmeleri için bir dizi sınıf etkinliği arasından özgürce seçim yapmalarına izin vererek, eğitim hakkındaki geleneksel düşünceyi alt üst etti.
Montessori, çalıştığı hastanelerde ve kliniklerde oynayan çocukları ve ilgi duydukları aktivite türlerini ve öğrenmelerine yardımcı olmak için oyun ve oyuncaklarla nasıl deneyler yaptıklarını gözlemlemişti. Sonucunda bu gözlemlerini Çocukların Yuvası (Casa dei Bambini) adını verdiği okulunda uygulama fırsatı buldu.
Montessori okullarında sınıflar çocuğa göre düzenlenmektedir. Ortamın en önemli unsuru materyallerdir. Bu materyaller çocukların uzanabileceği ve görebileceği şekilde, basitten zora, somuttan soyuta aşamalı bir biçimde düzenlenmiştir.
Bu nedenle Montessori sınıflarında, çocukları hayata hazırlamak için, uygulamalı yaşam alıştırmalarının yapıldığı (ayakkabı bağlamak, kemer takmak, düğme iliklemek gibi), matematik, okuma, yazma ve dil becerilerinin öğrenildiği, hayata dair becerilerin desteklendiği köşeler bulunmaktadır.
Tüm bunlar çocuğun hata yapmasına ve bunu fark etmesine olanak sağlayacak şekilde tasarlanmıştır. Öğretmen çocuğun hatasını söylemez. Amaç hatayı çocuğun kendisinin keşfetmesidir. Çocuklar bilgiyi öğretmenden değil deneyimleri sayesinde ortamdan alır. Bu nedenle de Montessori okullarında farklı yaş gruplarındaki çocukların aynı sınıfta birbirleriyle etkileşim içinde olmaları planlanır.
Bu yaklaşımda zorlama yoktur. Çocuklarda özgüven, istediğini dile getirme ve uygulama, başkalarına saygılı olma yardımlaşma üzerinde durdukları konulardır. Teknoloji kullanımının desteklenmediği bu yaklaşımda sanat eğitimi diğer dersleri desteklemek amaçlı kullanılmaktadır.
Sonuç Olarak;
Tüm eğitim felsefeleri gibi, Waldorf okullarının da hem olumlu hem de olumsuz yönleri vardır. Waldorf okullarıyla ile ilgili eleştirilerin başında teknolojiye ve standartlaştırılmış testlere vurgu yapılmaması gelir. Ancak eğitim sisteminin hızla piyasalaştığı, merkezi sınavlar ile okulların adeta test çözme alışkanlığı kazandırma merkezlerine dönüştüğü, günümüz eğitim sisteminde Waldorf ve Montessori okulları bizlere farklı pencereler açıyor.
Kaynaklar ve ileri okumalar
- What Is the Waldorf School Method? Yayınlanma tarihi: 19 Nisan 2020; Bağlantı: https://www.nytimes.com
- For creativity, capability and resilience, Steiner schools work. Yayınlanma tarihi: Kaynak site: Conversation. Bağlantı: For creativity, capability and resilience, Steiner schools work
- Sukhareva, Anastasiia. “Was Wassily Kandinsky Influenced by Hilma af Klint?” TheCollector.com, March 3, 2023, https://www.thecollector.com/was-wassily-kandinsky-influenced-by-hilma-af-klint/.
- Maria Montessori challenged and changed how kids are taught, and remains influential today. Yayınlanma tarihi: 28 Mayıs 2020; Kaynak site: Conversation. Bağlantı: Maria Montessori challenged and changed how kids are taught, and remains influential today./
Size Bir Mesajımız Var!
Matematiksel, 2015 yılından beri yayında olan ve Türkiye’de matematiğe karşı duyulan önyargıyı azaltmak ve ilgiyi arttırmak amacıyla kurulmuş bir platformdur. Sitemizde, öncelikli olarak matematik ile ilgili yazılar yer almaktadır. Ancak bilimin bütünsel yapısı itibari ile diğer bilim dalları ile ilgili konular da ilerleyen yıllarda sitemize dahil edilmiştir. Bu sitenin tek kazancı sizlere göstermek zorunda kaldığımız reklamlardır. Yüksek okunurluk düzeyine sahip bir web sitesi barındırmak ne yazık ki günümüzde oldukça masraflıdır. Bu konuda bizi anlayacağınızı umuyoruz. Ayrıca yazımızı paylaşarak veya Patreon üzerinden ufak bir bağış yaparak da büyümemize destek olabilirsiniz. Matematik ile kalalım, bilim ile kalalım.
Matematiksel