Mühendislik ve Teknoloji

Akıllı Telefonların Pil Ömrü Hakkında 5 Efsane

Hepimizin yaşadığı bir durumdur. İlk aldığınızda bir gün boyunca rahatlıkla kullandığınız bir cep telefonu bir yıl sonra akşam olmadan şarjı biter hâle gelir. Bizler de elimizde şarj kablosu fiş arar dururuz. Bu durum; tablet, dizüstü bilgisayar vb gibi cihazlar için de geçerlidir. Bu nedenle akıllı telefon pil ömrünü uzatmak için sürekli bir arayış içerisindeyiz.

telefon pil ömrü

Öncelikle şu durumu kabul edelim. Elimizdeki cihaz ne marka ya da ne kadar güçlü olursa olsun er ya da geç pili tükenecektir. Bir araba için lastik neyse, bir telefon için de pil aynı şeydir. Ancak yine de akıllı telefonunuzun pilinin ömrünü uzatacak şeyler kesinlikle yapabilirsiniz. Bu konuda pek çok öneri var ancak bazıları aslında pek mantıklı değil. Akıllı telefonların pil ömrü ile ilgili 5 yaygın efsaneyi inceleyelim.

1. Telefonunuzu Gece Boyunca Şarjda Bırakmak Pil Ömrünü Azaltır.

Bu, karşılaştığımız en yaygın tavsiyelerden biridir. % 100 doğru olmasa da efsanenin bazı meşru kökenleri vardır. İlk zamanlarda telefonlarda nikel-kadmiyum veya nikel-metal hidrür kökenli piller kullanılırdı. Bu piller, % 100 şarja ulaştıktan sonra şarjda bırakılmaya devam edilirse aşırı ısınırdı. Bu sadece pilin ömrüne zarar vermekle kalmaz, aynı zamanda kullanımdaki cihazın genel performansını da sekteye uğratabilirdi.

Günümüzün modern telefonları, eski pillerden çok daha iyi olan lityum iyon pillerle birlikte gelir. Bu piller, güç yönetimi söz konusu olduğunda daha iyidir. Telefon dolarken akım miktarını kademeli olarak azaltırlar. Ayrıca akıllı telefonlarımız tam doluma ulaştıklarında enerji almayı kesecekleri yazılımlara sahiplerdir. 

cep-telefonu
Akıllı telefon pil ömrü ile ilgili en yaygın efsane pil şarj süreleri ile ilgilidir.

2. Pilinizin Tamamen Boşalmasına İzin Vermelisiniz

“Pil şarj döngüleri” üreticilerin bir pilin ömrünü nasıl belirlediğidir. Şarj döngüsü, pilin % 0 ila % 100 arasında şarj edilmesi ve daha sonra % 0’a kadar deşarj edilmesi olarak tanımlanır. Ortalama 300 ila 500 şarj döngüsünden sonra Li-ion pillerin depolama kapasiteleri önemli ölçüde düşer.

Piller tümüyle bittiğinde ya da tam doluluğa yakın olduğunda daha çabuk yıpranır. Li-Ion pil bozulma hızını en çok artıran faktörlerden biri budur. % 100’e yaklaştıkça, kusurlar oluşturacak kimyasal reaksiyon ortaya çıkacaktır. Araştırmalar, cep telefonu şarjınızı %20 ila % 80 arasında olacak biçimde tutarsanız, şarj döngüsü sayısını 1000’e kadar çıkartmanın mümkün olduğunu gösteriyor.

Ayrıca yılda bir veya iki kez, yeniden şarj etmeden önce bir akıllı telefondaki lityum iyon pilin tamamen boşalmasına izin vermek yararlıdır. Bu, pilin ömrünü uzatmak için hiçbir şey yapmaz, ancak telefon yazılımınızın pilin şarjını doğru bir şekilde bildirebilmesini sağlar. ( Göz atmak isterseniz: Lityum Sülfür Pillerle İlgili Tesadüfen Yapılan Bir Keşif Dünyayı Değiştirebilir)

3- Wi-Fi ve Arka Plan Uygulamaları Kapatmak Pil Ömründen Tasarruf Sağlayacaktır

Bu ilk başta mantıklı gelse de aslında bunlar hatalı inanışlardı. Wi-Fi ve Bluetooth açıkken ancak kullanılmadığında bunları kapatmaya gerek yoktur. Çünkü böyle yapmak pil ömründen tasarruf etmeyecektir. Pil ömründen tasarruf etmenize yardımcı olabilecek şey, hücresel bağlantının kötü olduğu bir bölgedeyken uçak modunu kullanmaktır.

Ayrıca arka planda çalışan uygulamaları kapatmak bir bilgisayarda doğru olsa da, akıllı telefonlarda işe yaramaz. Bir uygulama telefonun belleğine yüklenmiş olsa da, arka planda pilinizi bitirmek için fazladan bir şey yapmaz. Ayrıca bir uygulamadan çıktığınızda uygulama kodu telefonunuzun RAM’inden temizlenir. Bu, uygulamayı bir sonraki açışınızda, telefonun bu kodun yeniden yüklemesi gerektiği anlamına gelir. Bu da elbette fazladan enerji gerektirir. Ancak elbette belirli bir uygulama için sürekli yoklama yapan arka plan veri güncellemelerini devre dışı bırakmak akıllıca bir karardır.

4- Soğuk Hava Pillerin Performansını Azaltır

Aslında tam tersi. Pilinizi daha düşük sıcaklıklarda kullanmak, pil ömrü için onu yüksek sıcaklıklara maruz bırakmaktan çok daha iyidir. Pil ömrünün temel kuralı, pillerinizin aşırı ısınmasına izin vermekten kaçınmaktır. Bu durum özellikle şarj esnasında daha önemlidir.

Telefonu çalıştırdığınızda / şarj ettiğinizde piller doğal olarak ısınır. Bunun nedeni, lityum kobalt oksit ile grafit tabakaları arasındaki boşlukları dolduran sıvı elektrolitlerin sıcaklık etkisi ile parçalanmaya başlamasıdır. Ancak akıllı telefonunuzu dış mekan güneş ışığına doğrudan maruz bırakmadığınız sürece bu bir sorun yaratmayacaktır.

5- Pil Tasarrufu İçin Bir Uygulama Kullanmak Gereklidir

Bu, birçok insanın doğru olduğuna inandığı, bir efsanedir! Böyle bir uygulama kullanmanız pil performansınızı arttırmayacak tam tersine zarar verecektir. Efsanenin arka planında elbette pazarlamanın gücü bulunmaktadır. Günümüzün modern mobil işletim sistemlerinin ilk zamanında telefonlara bir pil tasarrufu uygulaması kurmak mantıklıydı. Ancak yıllar geçtikçe, mobil işletim sistemleri daha akıllı hale geldi ve buna gerek kalmadı.

Pil tasarrufu olarak pazarlanan bu uygulamaların çoğu, genellikle tasarruf ettiklerinden daha fazla kaynak tüketir. Bu da pilin gereksiz yüklenmesine neden olur! Her pilin bir ömrü vardır ve cihazınızın pili er ya da geç bitecektir. Ancak basit önlemler ile hem bütçemize katkı sağlar hem de elektronik atık sayımızı azaltabiliriz. Yazının devamında göz atmak isteyebilirsiniz. İnanmayı Bırakmanız Gereken 10 Yaygın Teknoloji Miti


Kaynaklar ve İleri Okumalar:

  • Extending your phone’s battery life: Dos and don’ts for when you’re scrolling. Yayınlanma tarihi: 25 Mayıs 2023. Bağlantı: https://www.cbsnews.com
  • Leng F, Tan CM, Pecht M. Effect of Temperature on the Aging rate of Li Ion Battery Operating above Room Temperature. Sci Rep. 2015 Aug 6;5:12967. doi: 10.1038/srep12967. PMID: 26245922; PMCID: PMC4526891.
  • Tips and Myths About Extending Smartphone Battery Life; https://www.nytimes.com

Matematiksel

Batuhan Erdik

Grafik tasarımcısı ve bilgisayar meraklısı...

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir