Kendimizi Geliştirelim

5 Saat Kuralı: Boşa Geçen Bir Gün Nasıl Başarılı Bir Güne Dönüştürülür?

Bu dünya üzerinde her gün, hepimiz eşit zamana sahibizdir. Bu zaman içinde ne yaptığımız kültüre ve cinsiyete göre değişse de her birimizin boş vakit geçirmek için en az birkaç saati kalıyor. “5 saat kuralına” göre, o saatleri nasıl geçirmeyi seçtiğimiz, başarı ile sıradanlık arasındaki farkı ifade edecektir.

En zeki ve en başarılı insanlar tutarlı ve planlı öğrenenlerdir. Yoğun bir iş yaşantısında bazı işlerin ertelenmesi kaçınılmaz ve gereklidir ancak işleri ertelemeyi alışkanlık haline getirirsek hem kendimizi yersiz strese sokar hem de verimliliğimizi ciddi oranda kaybederiz. Bu, çoğumuz için
en büyük zaman yönetimi problemlerinden biridir

Yeni bir zaman planlama yöntemini öğrenmeden önce zamanınızı nasıl harcadığınızı incelemek faydalı olacaktır. Bir günde 24 saat vardır ve normal koşullar altında bir insanın yaklaşık 8 saat uyuması gerekir. Bu da geriye sadece 16 saat zamanımız kalacağı anlamına gelir. Bir öğrenci ya da çalışansanız iş yerinde en iyi ihtimal ile 7-8 saat harcıyor olmalısınız. ( Bunun çok daha fazlası olduğunu biliyoruz.) Bunu da çıkartırsak geriye 9 saat kalacaktır.

İşte hayatımızda fark yaratacağımız bu dokuz saati nasıl geçirdiğimiz ile ilgilidir. Ancak daha eksiltmemiz gereken şeyler var. Bunların arasında rutin işler yer alıyor. Bu rutin işler alışveriş, ev işleri, ödev yapma ya da çocuğun ödevine yardım etme gibi şeylerdir.

5 saat kuralı neredeyse komik derecede basittir. Girişimci ve gazeteci Michael Simmons tarafından icat edilmiştir.

En iyi ihtimal ile bu işlerin de 2 saat kadar tuttuğunu kabul edelim. Daha en temel ihtiyaçlarımızı yazmadık. Örneğin yemek yemek, tuvalete gitmek, öz bakımımızı yapmak. Bunların da bir günde yaklaşık 2 saat civarında alması muhtemeldir.

Dünyanın neresinde yaşarsanız yaşayın, bu işlerin bir kısmını bir başkasına yaptıracak kadar paranız yoksa, eninde sonunda istediklerinizi yapmak için size en fazla bir kaç saat kalacaktır. Eğer siz de bir çok kişi gibiyseniz ne yazık ki bu saatleri telefonunuzu kurcalayarak geçireceksiniz. İşte şimdi 5 saat kuralını bir alternatif olarak açıklayabiliriz.

5 Saat Kuralı Nedir?

Beş saat kuralı, sürekli ve kasıtlı öğrenme için ilk olarak Benjamin Franklin tarafından uygulanan bir süreçtir. Günde bir saat veya haftada beş saat öğrenmeye zaman ayırmayı içerir. Günümüzde bir çok başarılı ismin bu kuralı uyguladığı da bilinmektedir.

5 saat kuralı, her iş gününde en az bir saati bilinçli olarak yeni şeyler öğrenmek veya çeşitli etkinlikler uygulamak için harcamak kavramıdır. Bunu yapmak, hem kişisel hem de profesyonel gelişime yol açabilecek yeni beceriler ve bilgiler edinmenize yardımcı olabilir.

Benjamin Franklin Boston’da, 17 çocuğa bakmak zorunda kalan fakir bir ailede doğdu. Maddi güçlükler nedeniyle ancak iki yıl okula devam edebildi. Bu nedenle kendini geliştirme ihtiyacı duydu. “Bugün yapabileceğiniz işi asla yarına bırakmayın” diyen Benjamin Franklin ayrıca gününün her saatini planlayarak yaşadı. Hayatı boyunca da öğrenmeye devam etti.

Benjamin Franklin kırk iki yaşındayken diğer ilgi alanlarının peşinden gitmek için Amerikan kolonileri için yaptığı gazete ve dergi yayıncılığı mesleğinden emekli oldu. Artık amacı; doymak bilmeyen bilimsel merakını tatmin etmekti. Tiz keman sesinin camı kırmasına neden olan nedir? Elektrik neden suyun içinde
ilerler de tahtadan geçmez? Çok az eğitim almış olmasına karşın, her şeye bilimsel olarak yaklaşıyor ve mutlaka bir çözüm sağlıyordu.

Franklin, on üç erdem üzerindeki performansını takip etmek için bir de çizelge yapmıştı. Bu çizelgeye ilgili erdemi sürdüremediği zaman bir işaret koyardı.

Ancak Franklin eylemlerin sözlerden daha etkili olduğuna inanıyordu. Bu listelediği erdemleri günlük alışkanlıklar yoluyla uygulamak istiyordu. Franklin hafta içi her gün erken uyanır ve bir saatini okumaya, yazmaya, hedefler koymaya ve sonuçları takip etmeye ayırırdı. Yukarıdaki görselde onun biyografisinde yer alan ve bir gününün küçük bir bölümünü kapsayan günlük ritüelini görebilirsiniz.

5 Saat Kuralına Göre Bir Günü Nasıl Geçirmelisiniz?

5 saat kuralını kabul etsek bile, yine de yıldırıcı gelecektir. Sonucunda yorgun gözlerle ve zonklayan bir baş ağrısıyla geçen uzun bir günün ardından çoğumuz Tolstoy’a değil, televizyonun kumandasına uzanırız. Ancak yine de yorgun bedenlerimize uyacak başka bir şeyler düşünürsek bulabiliriz.

Sonucunda Benjamin Franklin zamanında kitaplar yeni bir şey öğrenmenin tek yoluydu. Ancak günümüz de buna alternatif çok şey bulabilirsiniz. Kendinizi kitap okumak konusunda baskılamak yerine podcast’ler, sesli kitaplar öğrenmeye ayırdığınız 1 saatinizi geçirmenin harika yollarından sadece bir kaçıdır. Dahası, internet eğitici, eğlendirici ve aydınlatıcı bir çok yazı ve video ile doludur. Önemli olan bu bir saat içinde kendinizi farklı insanlara ve düşünme biçimlerine maruz bırakmanızdır.

Bu bir saatinizi illa öğrenerek geçirmeniz de gerekmez. Unutmayın. Hayattaki en başarılı insanlar, ormanda sihirli bir hazineye rastlayanlar değil, deneyip başarısız olan, deneyip tekrar başarısız olanlardı. Bu bir saati yeni ve farklı bir şey denemek için kullanın.

Bu denediğiniz şeyler mümkünse bir önceki aşamada öğrendiklerinizle ilgili olsun. Eğer sonuç istediğiniz gibi olmadıysa ertesi gün bir kere daha deneyin. Unutmayın. Her başarısızlık farklıdır ve her yenilgi zafere bir öncekinden daha yakındır. 

5 saat kuralını uygulamaya, öğrenmek, düşünmek veya deney yapmak için bir saat harcamak için günün hangi saatinin sizin için en uygun olduğunu belirleyerek başlayabilirsiniz. Bu, programınıza, en yüksek üretkenlik saatlerinize veya programınızı etkileyen diğer faktörlere bağlı olabilir.  Günün kesin bir saatine karar vermek ve programınızda bu aktiviteler için yer açmak, 5 saat kuralını başarıyla kullanmanın ilk adımıdır.

Sonuç olarak;

Son olarak yeni bir şeyler öğrendikten sonra bunları yansıtmaya çalışın. Bunu sosyal medyada bir post ya da bir arkadaşınız ile sohbet biçiminde yapabilirsiniz. Yansıtmanın birçok yolu var. Biraz düşününce bunu kendiniz de bulabilirsiniz.

Öyleyse neden 5 saat kuralını denemiyorsunuz? En kötü ihtimalle, bir sonraki aile toplantısında sizi biraz daha ilgi çekici yapacaktır. En iyi ihtimalle, size birkaç milyon dolar kazandırabilir.


Kaynaklar ve ileri okumalar:


Size Bir Mesajımız Var!

Matematiksel, 2015 yılından beri yayında olan ve Türkiye’de matematiğe karşı duyulan önyargıyı azaltmak ve ilgiyi arttırmak amacıyla kurulmuş bir platformdur. Sitemizde, öncelikli olarak matematik ile ilgili yazılar yer almaktadır. Ancak bilimin bütünsel yapısı itibari ile diğer bilim dalları ile ilgili konular da ilerleyen yıllarda sitemize dahil edilmiştir. Bu sitenin tek kazancı sizlere göstermek zorunda kaldığımız reklamlardır. Yüksek okunurluk düzeyine sahip bir web sitesi barındırmak ne yazık ki günümüzde oldukça masraflıdır. Bu konuda bizi anlayacağınızı umuyoruz. Ayrıca yazımızı paylaşarak veya Patreon üzerinden ufak bir bağış yaparak da büyümemize destek olabilirsiniz. Matematik ile kalalım, bilim ile kalalım.

Matematiksel

Sibel Çağlar

Temel eğitimimi Kadıköy Anadolu Lisesinde tamamladım. Devamında Marmara Üniversitesi İngilizce Matematik Öğretmenliği bölümünü bitirdim. Çeşitli özel okullarda edindiğim öğretmenlik deneyiminin ardından matematiksel.org web sitesini kurdum. O günden bugüne içerik üretmeye devam ediyorum.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir